Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 09:49 - Всичко за Хавайте
Автор: m1ku Категория: Туризъм   
Прочетен: 2722 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.06.2010 09:55


Климат в Хавай

Приятен климат през цялата година

Представете си място, на което никога не ви е прекалено горещо или твърде студено, а е винаги “много добре”. Със своите топли и леки пасати, меки температури и слънчеви небеса, Хавай е идеалното място за почивка, което можете да посетите през цялата година. В повечето случаи бански костюми, къси блузки и панталонки ще бъдат идеалното ви облекло, но ако се разхождате по брега вечер, може да ви се наложи да си вземете леко яке.

Човек може да си помисли, че местният метеоролог е малко отегчен, но напротив – на островите се наблюдават много разнообразни състояния и дейности. По местните новини всяка нощ можете да намерите сведения за сърф за всяка от страните на островите, заедно със съобщения за приливи и отливи, анализ на вятъра, състоянието на валежите и друга подробна информация.

Хавайските острови са невероятно място на контрастите. Заради драматичните изменения на терена на Хавай, посетителите се сблъскват и с климатични различия, които ги придружават. Например, на острова Хавай, известен също като Биг Айлънд, можете да слезете на брега и да попиете слънчеви лъчи, както и да летите с хеликоптер над връх Мауна Кеа в същия ден! Великолепните планини на Хавайте, които се извисяват на 13796 фута (4205 м), обхващат от тропичния до субполярен климатичен пояс. Като цяло, времето на островите е приятно и никога монотонно!
 

Климатични зони

imageХавай се гордее с 11 от 13-те климатични зони в света, всяка от които с уникална екосистема и характеристика на времето. Фактори като надморско равнище, промени в атмосферното налягане, валежи, вятър и топография се съчетават, за да създадат райони с характерни черти по целите острови. Климатът, който можете да срещнете на Хавайските острови, включва влажните тропични зони от морското равнище до 450 фута (137 м), сухите и полусухи зони - най-топлите части на островите, умерените зони на определени участъци над 1300 до 1650 фута (400 до 500 м) и високопланинските зони над 10500 фута (3200 м).

Уверете се, че сте подготвени за по-хладни температури, ако планирате планинско катерене или изкачване на вулкан. Обикновено, по правило, температурите се понижават с около 3.5 градуса по Фаренхайт на всяко изкачване с 1000 фута (305 м). Всеки един от Хавайските острови е дом на 4 основни природни зони с пустинен климат, тропични гори, умерен и тундров климат, така че без значение къде ще стоите, ще имате възможност да изживеете невероятното естествено разнообразие, което се намира тук.
 

Сезони

imageХавай има само два сезона – лято - от май до октомври, и зима - от ноември до април. Зимите са с няколко градуса по-хладни и осезаемо по-влажни, с прохладни северозападни ветрове. Средната температура на островите е около 80 градуса по Фаренхайт (26.6 по Целзий), като тя пада до около 75 градуса по Фаренхайт (23.8 по Целзий) през зимните месеци и има захлаждане около 10 градуса по Фаренхайт (5.5 по Целзий) след като слънцето се скрие. Най-високите летни температури са средно около 85 градуса по Фаренхайт (29.4 по Целзий), а най-високите зимни – около 78 градуса по Фаренхайт (25.5 по Целзий). Обикновено, юни и юли са най-сухите месеци за всчки острови. Дори през зимните месеци в Хавай, дъждът и заоблачаването са много непостоянни, така че може да се порадвате на достатъчно време на слънце.
 

Часови зони

imageХавай има своя часова зона, уместно наречена “Хавайско стандартно време”. Хавай не спазва лятното часово време, така че броят на часовете, с който островите изостават от тези на континенталното време в щатите, варират. Ако говорите с хора от Западния бряг на САЩ по време на лятното часово време, те ще бъдат с 3 часа напред, а извън него – с 2 часа напред. Що се отнася до Източния бряг на Щатите, разликата е 5 часа и 6 часа съответно.

Наветрена и подветрена страна

imageМестоположенито ви на Хавайските острови всъщност определя едва уловимото различие на климата. Обърнатата на изток страна, или наветрената страна, на всеки остров е обикновено хладната дъждовна част, докато обърнатата на запад, подветрената страна, е топла и суха.

Валежи

imageХавай е едно от най-зелените места на Земята, благодарение на животворните дъждове. Всеки ден някъде на островите вали и е обичайно да се види леко ръмене, докато слънцето грее ярко. Кратерът на вулкана Маунт Уайалеале на остров Кауай получава средно годишно 486 инча (1234 см) дъжд и е смятано за най-дъждовното място на Земята! За разлика от това, има няколко места на островите, които получават 6 или по-малко инча (15.2 см) годишен валеж. Хило, на остров Хавай, е най-дъждовният град в САЩ със 130 – 200 инча (330 – 508 см) годишно количество на валежите. Често срещан на островите е лек ръмеж, наричан на хавайски “килихуне”, и чудесен за разхлаждане.

Горещо слънце

imageБлизостта на Хавай до екватора означава, че островите се поддържат добре затоплени. В дни с ясно небе, слънцето може да бъде особено силно, ето защо е препоръчително да носите шапка и използвате слънцезащитен крем, за да избегнете негативни му влияния. Ако случайно получите слънчево изгаряне, местното растение алое, което се разрязва и прилага директно, е успокояващо лекарство.

Бури

imageТъй като Хавай е разположен на края на тропичната зона, островите са изложени на силни пасати и редки тропични бури. Макар че ураганите са редки, островите са уязвими от бурите в Тихия океан, които се зараждат на север. В някои случаи, островите изпитват само “афтършока” на бурите с дъждове и огромни вълни. Внезапни наводнения могат да настъпят по време на обилни дъждове през дъждовния сезон, въпреки че разрушителни наводнения са редки. Само 4 урагана са записани на островите от 1957 година насам.

Влажност

imageАко идвате от място без излаз на море, ще усетите влажността на въздуха непосредствено след кацането. Посетителите от типично сухи места като Колорадо, могат да забележат подобрено качество на кожата си или може да им отнема по-дълго да изсушат косата си след душ или плуване в океана. Хавайските острови са приятни с удобни умерени нива на влажност, лесно намаляни от разхлаждащи пасати. В редки случаи, когато пасатите липсват, влажността може да направи въздуха по-тежък. Влажността може ежедневно да се различава леко, със средни стойности от 63% влажност в Хонолулу, и между различните климатични зони и надморска височина.

Сърф

imageХавай е раят на сърфистите с някои от най-големите вълни и най-чистата вода в света. Северният бряг на Оаху е дом на най-известното спортно състезание по сърф - Ванс Трипъл Краун, провеждано ежегодно през ноември и декември. Проверете дневните сърф репортажи, за да разберете коя част на острова може да се похвали с най-добри вълни.

Климат на океана

imageПосетителите на Хавай се изумяват колко “топъл” се усеща океанът. В зависимост от времето на годината, повърхността на водата, която обгражда брега, може да варира от 73 до 80 градуса по Фаренхайт (22.7 до 26.6 по Целзий)! Ето, това е комфортно плуване!

Пасати

imageЖителите и посетителите на Хавай са благодарни на тези равномерни и хладни бризове, донесени от североизток, които преминават през островите със средна скорост от 12 мили (19.3 км) в час. Пасатите обикновено са равномерни през летните месеци и малко по-слаби и непостоянни през зимата.

Ветровете Кона

Ветровете Кона, които се зараждат от югоизток, съпътстват климатичните промени през зимата и помагат така нужният дъжд на островите.

Дъги

image

Наричани “ануенуе” на Хавайски, дъгите са много на островите и могат да се видят често, докато съпътстват лек ръмеж. Не е необикновено да се видят две или повече цветни дъги заедно.

Облаци

imageБлагодарение на помощта на активните океански бризове, облачната покривка в Хавай не се задържа дълго. Има тенденция облаците да надвиснат над планините, да превали и да изчезнат. Ако забележите, че се заоблачава над островите, не се притеснявайте. Шансовете сочат, че ще продължат по пътя си скоро. И ако се случи да ви хване внезапен порой или лек дъжд, отдъхнете си, защото вероятно ще спре след минути.

Мекият климат на Хавай, красивият пейзаж, топлият океан и нежните бризове го правят перфектна дестинация за почивка.

 

 

Съвети за пътуване в Хавай

Знаем, че искате пътешествието ви до Хавай да бъде идеално и незабравимо. Използвайте повече от своето време и пари, като следите нашия списък със съвети за пътуване.

Открийте най-подходящия сезон за вас

imageЗима (декември до май) – Обичате ли големия сърф? Мисълта за наблюдение на китове развълнува ли ви? Искате ли да карате ски и да се гмуркате с шнорхел на същия ден? Ако да, планирайте почивката си за зимата. Типично, по това време, сърфът е подходящ на северните брегове, сезонът на китовете е в своя връх и дневните температури са средно около приятните двадесет и няколко градуса. По-неприятният аспект на пътуването през зимата е, че и туристическият сезон е също в своя връх. Това означава, че резервирането на неща като хотели, коли и мероприятия може да се окажат доста голямо предизвикателство. Въпреки това, за да не се притеснявате, решението е просто – резервирайте тези необходимости известно време по-рано.
 

Пролет (март до юни) – Това е популярно време за посещенията на колежаните в Хавай. Също е добър период за намаление на самолетните разноски. Пролетта в Хавай е единственият сезон, когато великолепните дървета Джакаранда цъфтят. Няма нужда да споменаваме Фестивала Мери Монарх, ежегодно, дълго една смесица състезание по хула, което се провежда по това време. Пролетта в Хавай може да бъде малко дъждовна, но основно това са само краткотрайни ръмежи. Като цяло, тенденцията е температурите да са меки, около 25 градуса.

Лято (юни до септември) – Лятото е горещо и слънчево. Температурите могат да се повишат до около 30 градуса. Сърфът е подходящ на южните брегове и плажовете са претъпкани. Лятото също отбелязва зреенето на плодовете манго на островите. Ще намерите тези вкусни тропически плодове във всяка плодова салата – идеални за хапване на плажа или смесени в леден следобеден коктейл. През лятото всичко изглежда забързано. Много местни деца са във ваканция. Това означава пренаселени плажове, магазини и ресторанти. Но пък от друга страна, може да е хубаво нещо да сте заобиколени от толкова много местни жители. Няма по-добър начин да опознаеш културата на Хавай от самите хора, които живеят там.

Есен (септември до декември) – Това време на годината може да бъде малко “кално” поради евентуални вълежи. Въпреки това, това, което липсва, що се отнася до времето, се компенсира със страхотните годишни мероприятия като Конференцията на писателите в Мауи, маратонът в Хонолулу, фестивалът Алоха, Опознавателната обиколка на Хавай и Клубът по родео Паркър Ранч Раунд-ъп.

Предпазете се от слънцето

imageМного ваканции са напълно провалени от зачервената изгоряла от слънцето кожа. Не позволявайте и на вас да ви се случи.

Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър, със слънцезащитен фактор 30 или по-голям.

Опитайте се да ограничите излагането си на слънце между 10 ч. сутринта и 4 ч. следобед.

Носете шапка, която предпазва лицето.

Уверете се, че носите хубави очила с ултравиолетов филтър.

Слагайте балсам за устни със слънцезащитен фактор 15 или по-голям.

Не излагайте бебета под 6 месеца на слънце за дълго време.

Предпазете се от насекомите

imageТова е изключително важно, ако планирате много дейности на открито. На някои райони на Хаваите има много комари. Докато тези малки насекоми няма да ви притесяват много в градовете и на плажовете, със сигурност ще ги забележите в тропическите гори, особено във влажни дни. Ако ви ухапят, не раздразвайте кожата, защото това може да доведе до кървене.

В миналото е имало епидемия от остра заразна тропическа треска на островите, затова трябва да се отнесете серионо към това. Повечето професионалисти препоръчват използването на средство против насекоми, което съдържа активната съставка DEET и което може да се пръска върху кожата. Комарите са по-активни рано сутрин и късно вечер, така че планирайте всички дейности на открито през деня.

Планирайте бюджета си реално

imageРеално погледнато, почти всичко ще струва малко повече от нормално. Повечето туристи намират, че цените на храната (независимо дали в бакалията или в ресторант) са доста по-високи, отколкото са вкъщи.

Цените на бензина са много високи и единствения остров с прилична транспортна система е Оаху. Ще ви се налага да пътувате доста и това ще е доста скъпо. Цената на бензина се променя от ден на ден и остров на остров. През 2006 г. цените достигнаха до 4.56 долара за галон на остров Ланай.

Квартири, форма на алтернативно настаняване

imageАко искате да спестите пари, обмислете да направите резервации, които включват легло и закуска или почивка под наем. Отсядането в една от тези “квартири” може всъщност да ви помогне да направите почивката си незабравима.

Домакините обикновено са доста запознати с островите и често ще ви препоръчат забележителности и дейности, които не са посочени на “туристическите” карти. Единственият недостатък на този тип настаняване е, че несъмнено ще липсват грандиозните удобства, които курортите могат да осигурят.

Запознайте се с летищата

Главните кодове на летищата в Хавай са както следва:

image

HNL – Хонолулу, Оаху

ITO – Хило, Хавай

KOA – Каилуа-Кона, Хавай

LIH – Лихуе, Кауаи

OGG – Кахулуи, Мауи

Всички главни летища на Хавай имат щандове, които се управляват от Програмата за информация на посетителите (ВИП). Определено планирайте да посетите щанда за ценна информация, когато кацнете. Също може да се обадите и зададете своите въпроси, които имате, преди да пристигнете.

Това са номерата за контакти:

Международното летище в Хило (808) 934-5838

Международното летище в Хонолулу (808) 836-6413

Летище Кахолуи (808) 872-3893

Международното летище в Кона, Кеахоле (808) 329-3423

Летище Лихуе (808) 246-1448

Летище Молокаи (808) 567-6361

Не забравяйте да си вземете яке

imageДа, знаем... Идвате в Хавай да се наслаждавате на слънцето, не да висите навън по време на вятър и дъжд. Въпреки това, реално погледнато, Хавай е дом на краткотрайни превалявания и редки поривисти пасати. Освен това, през нощите в Хавай температурите може да паднат средно до 15 градуса, които не позволяват носене на бански костюми и джапанки.

Приготвянето на леко водонепромокаемо яке и чифт дълги панталони заедно с късите блузки и панталонки, ще ви държат на сухо и топло по време на престоя ви.

 

 



Тагове:   красота,   остров,   Хавай,


Гласувай:
3


Вълнообразно



1. m1ku - ..
05.06.2010 09:56
Много е красиво на Хавайте .. (sun)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: m1ku
Категория: Забавление
Прочетен: 13992
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930